En praktisk rygsæk eller taske er afgørende, når børnene sendes på skoleudflugt eller på en…
Skal du gå håndværkervejen – så læs med her
I denne tid hører vi næsten dagligt om, at der er mangel på arbejdspladser. 38.000 ledige jobs i industrien, hørte vi således forleden. Og i flere år har vi hørt om stigende mangel på håndværkere. Indtil nu har vi i hvert fald til dels kunnet løse det problem ved at ansætte håndværkere fra andre EU-lande. Således er der flere tusinde personer fra lande som Polen og Litauen, som arbejder i danske virksomheder – ikke mindst indenfor håndværk og landbrug.
Men også i lande som Polen er der nu ved at være mangel på gode håndværkere, og derfor søger mange af dem, der har arbejdet her, hjem for at være tættere på deres familie og venner og ikke mindst være i deres eget sprogområde. Og det vil kun forstærke manglen på håndværkere herhjemme.
Så er du på det tidspunkt i dit liv, hvor du skal vælge retning i forhold til uddannelse og senere job, så kan det måske være oplagt at se i retning af et af håndværksfagene. Så skal du typisk omkring en erhvervsskole og videre ud i en håndværksvirksomhed i praktik, inden du kan gå til svendeprøve og kalde dig faglært håndværker.
Måske vil du gå i retning af en uddannelse til møbelsnedker? Så kan du være med til at udføre mange af de smukke billedrammer, som folk køber på nettet blandt andet hos Desinio. Her kan man få et godt indblik i de mange muligheder, som der for eksempel er i rammer af træ og andre naturmaterialer – og bag dem står både dygtige designere, håndværkere og industriteknikere.
Indtjeningen følger med
Tidligere blev de akademiske fag opfattet som fag, der ville give de færdiguddannede en bedre indtægt hen over livet. Lønningerne var betydeligt højere for en embedsmand i amt, kommune eller stat i forhold til en håndværkers løn. Men i dag følger håndværkerne godt med i lønningskapløbet, og der er i dag ikke nogen stor forskel på en livsindtægt i et håndværkerfag og som eksempelvis gymnasielærer, kommunal embedsmand eller lignende. Og håndværkernes løn stiger i øjeblikket mærkbart på grund af manglen på ledige hænder. Så hvis du har tvivlet på om en håndværkeruddannelse er det rigtige ud fra et indtjeningssynspunkt, kan du godt glemme den tvivl.
For mange unge er et håndværksfag også det rigtige, fordi de får en god kombination af at bruge hænderne og hovedet. Man skal kunne en masse teorietiske fag i dag for at kunne gennemføre en uddannelse til VVS’er eller elektriker, og fagene udvikler sig så hurtigt, at man skal være fremme i skoene hele tiden for at følge med. Så en håndværkeruddannelse er også udfordrende og udviklende og kan for mange unge være det rette valg, netop på grund af, at man kommer til at arbejde både med hånden og med hovedet.